TRÉ BURT – TRAFFIC FICTION (LP)

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Oh Boy Records / Thirty Tigers

Begin dit jaar stond de Amerikaanse folk-, soul- en countrymuzikant Tré Burt uit Sacramento, Californië in Philadelphia op een podium toen men hem kwam vertellen dat zijn geliefde opa er pas geheel onverwacht was overleden. Tré Burt had voordien enkele gesprekken met zijn dementerende grootvader Tommy op band opgenomen om ze te bewaren als herinnering voor wanneer hij zou komen te overlijden. Met de korte fragmenten “Play Stevie Wonder”, “”I’m Aight Pops, Just Tired” en “BNB Maintenance Inc.” heeft Tré Burt deze opnamen vereeuwigd op zijn nieuwe album “Traffic Fiction”. Die geluidsfragmentjes staan netjes gemonteerd tussen elf nieuwe zelfgeschreven nummers die hij voor deze plaat heeft gecomponeerd.

Tré Burt groeide op in Californië en kende er een moeilijke jeugd, voornamelijk door de scheiding van zijn ouders toen hij nog heel jong was. Hij leerde toen ook de soulmuziek kennen via platen van o.a. Marvin Gaye, ‘The Temptations’ en Otis Redding. Het zou zijn latere muzikale carrière sterk gaan beïnvloeden want zelf koos hij voor het creëren van folk- en countrynummers waarin de invloeden uit die soulmuziek sterk aanwezig waren.

Zijn eerste plaat verscheen in 2020 onder de titel “Caught It From The Rye” en in het daaropvolgende jaar kwam er met “You, Yeah, You” al meteen een tweede album van Tré Burt op de markt. “Traffic Fiction” is nu zijn derde studioplaat die opvallend begint met de knappe in countrysoul-stijl gebrachte titelsong. Het album bevat enkele catchy uptemponummers zoals de op de eerste video te horen song “Santiago”, het funky “Win My Heart”, het op een reggaedeuntje gezongen “All Things Right” of het ritmisch rockende “Told Ya Then”. Maar ook als het tempo van de songs drastisch naar beneden gaat kunnen de liedjes van Tré Burt ons best wel bekoren. Dan denken we daarbij vooral aan nummers als “Piece Of Me” (zie 2e video), “To Be A River”, het soulvolle “Wings For A Butterfly” en “2 For Tha Show” of de afsluitende ballad “Yo Face” waarbij we gastmuzikant Billy Contreras op zijn viool horen meespelen.

De songs voor het album “Traffic Fiction” werden in amper negen dagen tijd door Tré Burt geschreven en als demo’s opgenomen in een landelijke hut in Canada. Daarna ging hij samen met albumproducer Andrija Tokic naar ‘The Bomb Shelter’-studio in Nashville, Tennessee waar de muziek bij deze liedjes definitief werd ingespeeld voor deze plaat. De instrumentalisten die Tré Burt daarvoor hebben bijgestaan waren gitaristen Nick Bockrath, bassist Jack Lawrence, toetsenisten Peter Keys en Joanne Schornikow en drummers Meg Coleman en Charlie Garmendia. De backing vocals op de meeste nummers werden daarbij door drie à vier zangeressen ingezongen.

(valsam)